Vores guide til forebyggelse af fugt og skimmelsvamp i kælderen

Basement Mold Spreading Upstairs

Fugt og skimmelsvamp er et almindeligt problem, der kan koste tusindvis af kroner at fjerne. Undgå at få mug og skimmelsvamp i første omgang med disse forebyggende trin.

Selvom skimmelsvamp kan vokse næsten overalt, er kælderen et af de mest almindelige steder, som husejere finder det. Den største grund til, at der vokser skimmelsvamp der? Dens høje potentiale til at akkumulere overskydende fugt. Du skal nippe det i opløbet for at forhindre mug i at vokse.

Ifølge Jacob Mønsted,  fra Billigmaskinleje.dk, bidrager udvendig fugt, der siver gennem fundamentet og fugt, der stammer fra indersiden, til høje niveauer af fugt i kælderen. “Kombiner det med kælderens høje potentiale for skjulte vandlækager fra defekte rør, og du ser på en grobund for skimmelsvamp,” siger Jacob.

Herunder giver Jacob, os vigtige trin, du kan tage for at forhindre skimmelsvamp og potentielt spare en formue i omkostninger til afhjælpning af skimmelsvamp og fugt når først skaden er sket.

Reparer utætheder og revner

En af de første ting, du bør gøre, er at fjerne enhver nedsivning eller utæthed i dine kældervægge. Hvis du bemærker revner i væggene, skal du reparere dem omgående. “Du kan bruge visse tætningsmidler til at fylde revner i dine kældervægge,” siger Jacob . Han anbefaler epoxy og hydraulisk cement som populære fugemassemuligheder.

Men væglækager er ikke de eneste ting at bekymre sig. Utætte rør er et meget almindeligt problem, som opstår, når rørene ikke blev installeret korrekt, eller de blot udvidede sig over tid og ikke længere slutter tæt. Det kan til tider være svært at fange en VVS-lækage, før det fører til skimmelsvamp.

Men der er håb! Du kan undgå dette problem ved regelmæssigt at inspicere dine rør for utætheder eller dårlige forbindelser. Hvis du finder nogle rør, der ikke er tæt forbundet, skal du ikke bekymre dig. Du kan tilføje blikkenslagertape og rørsamlingsmasse for at stramme dem.

Vandtæt og isoler udefra

Udvendig vandtætningstaktik kan gå langt i retning af at forhindre skimmelsvamp på indersiden. Franske afløbssystemer, buskads omkring din ejendom, der opsuger overskydende vand, tagrender og sorteringssystemer kan alle gøre underværker for at flytte vandet væk fra dit fundament, hvilket til gengæld hjælper med at forhindre lækage og høje luftfugtighedsniveauer inde i din kælder.

Jacob anbefaler også at holde dine tagrender rene for blade og snavs for at forhindre tilstopning. Tagende tagrender kan føre til vandoverløb. Karaktergivning er også vigtigt. Hvis din jordklassificering er forkert, kan det få vandet til at flytte mod dit fundament, hvilket fører til kælderlækager,” siger Jacob. I et korrekt sorteringssystem vil hældningen, der strækker sig ud fra fundamentet, hjælpe med at flytte alt vand fra regn eller sne væk fra fundamentet.

Brug af en affugter vil forhindre mug

Billigmaskinleje.dk anbefaler at køre en affugter i din kælder for at hjælpe med at reducere fugtighedsniveauer og forhindre vækst af skimmelsvamp.

Sørg for, at den affugter, du vælger, har tilstrækkelig kapacitet til at fungere effektivt. Du skal kende din kælders kvadratmeter og fugtniveau. Du kan have brug for mere end én for at forhindre en muggen kælder. Da affugtere hjælper med at holde fugtkoncentrationerne lave, hæmmes skimmelvæksten, da den har mindre fugt at fodre på,” siger Jacob.

Du kan enten tjekke denne side eller affugtning.dk for leje af affugtere.

Isolering af vandrør

Isolering af vandrør er en anden taktik, som Jacob anbefaler for at reducere fugtighedsniveauer, hvilket reducerer fugt til skimmelvækst.

Det især er vigtigt om vinteren, når kælderrør kan fryse og derefter briste, hvis de er uisolerede. “Den vandskade, der er forårsaget af et sprængt rør, kan hurtigt føre til skimmelsvamp, hvis det ikke håndteres med det samme,” siger Jacob. Rengør røret grundigt, og lad det tørre helt, før det isoleres, for at sikre, at det bliver siddende.

Undgå disse to genstande for at forhindre mug

Planter og træ er kilder til mad til skimmelsvamp, så modstå trangen til at dekorere med planter. Deres tilbøjelighed til skimmelsvamp og kælderens tendens til fugt udgør en dårlig kombination.

Træ kan bestemt være sværere at undgå, især hvis du har træramme eller gulvbelægning. Hvis det er tilfældet, skal du sørge for at tage forholdsregler. Rengør regelmæssigt trim, paneler og gulve. Hvis du har en kælderpejs, så hold træet udenfor, siger Jacob. Det er også en brandfare og en termitattraktion. Han anbefaler at opbevare træ på beton et par meter fra dit hjem.

Vask ansvarligt

Hvis dit vasketøj er i kælderen, så overvej løsninger til at afbøde virkningerne af fugt, der uundgåeligt frigives, siger Jacob. Et par muligheder, han anbefaler: Kør jævnligt en affugter, eller installer ekstra udluftning eller en udsugningsventilator, der forbindestil dine kælderventiler. En muggen lugt er ofte et tegn på, at der ikke er tilstrækkelig ventilation.

Hvis det er en mulighed at flytte din vaskemaskine og tørretumbler helt ud af kælderen, så overvej at gøre det. Alt, hvad du kan gøre for at reducere overdreven fugt, vil hjælpe

NB: Hvis du har brug for sparring vedr. fugt eller skimmelsvamp, kan du altid række ud til Jacob fra Billigmaskinleje.dk eller tage kontakt her på hjemmesiden!

 


"Lejede en affugter hos billigmaskinleje.dk ifm. kælderrenovering. Solidt udstyr, billig leje og aflevering/afhentning af Materil som aftalt. Kan absolut anbefales.”
Jens M.
Søborg
Indkøbskurv